La clau per rostir el xai

xai-forn2

La clau per fer un bon xai és cuinar-lo de forma lenta per aconseguir que la carn quedi ben tendra, però a més és interessant aconseguir que quedi cruixent per fora, el que ens obliga a variar la temperatura durant la cocció.

Per a rostir el xai al natural fem uns petits talls a la part interior de les peces més grans, afegint 600 ml d’aigua a la base de la safata del forn i una cullera sopera de sal a aquesta, i dividint la cocció en quatre temps de la següent manera:

Primera cocció

Temperatura: 130º
Es fa 45 minuts d’una banda, es dóna la volta (no cal regar el xai amb l’aigua de la base) i es fa altres 45 minuts.

Segona cocció

Temperatura: 160º
Se li torna a donar la volta i es fa 30 minuts pel costat que toca. Ara sí que es rega el xai amb l’aigua de la base, i es fa altres 30 minuts per l’altre costat.

Tercera cocció

Temperatura: 200º
Es dóna una altra volta, es rega de nou, i es fa 20 minuts d’una banda, es torna a regar, i es fa 20 minuts per l’altre.

Quarta cocció

Es col·loca la part exterior del xai cap amunt i es deixa 10 minuts a 250 º (o màxima temperatura) per aconseguir que quedi ben cruixent. Cal estar molt atent a aquesta fase, el xai ha de quedar torradet, però no cremar-se. Quant estigui llest hem de treure la safata del forn.

Bon profit.

BON XAI